Alderskontrol

VELKOMMEN

Du skal være fyldt 18 år for at købe alkohol hos Ærø Whisky

Venligst bekræft du er fyldt 18 år?

Ærø Whisky

Kobber & Karakter

⎯⎯  Bottled dedication  ⎯⎯

Kobber og karakter

I sidste uge dykkede vi ned i kobberets fysiske egenskaber og deres betydning for destillationen af vores whisky her på Ærø. Denne uge fortsætter vi rejsen og udforsker kobberets kemiske egenskaber, der spiller en afgørende rolle i udviklingen af smag og aroma i vores whisky.
 
Kobbers kemiske egenskaber i destillation af whisky
Under gæringsprocessen dannes der naturligt svovlforbindelser som hydrogensulfid og methylmercaptan. Disse forbindelser kan give whiskyen uønskede lugte og smage, der minder om rådne æg eller kål. Kobber reagerer med disse svovlforbindelser og danner uopløselige kobbersulfider, som aflejres på indersiden af destillationsapparatet. Denne reaktion fjerner effektivt de ubehagelige svovlnoter fra dampene, før de kondenseres til spiritus, hvilket resulterer i en renere og mere behagelig smagsprofil. 
 
Kobber fungerer også som en katalysator for visse kemiske reaktioner under destillationen. Det fremmer dannelsen af estere ved at lette reaktioner mellem alkoholer og organiske syrer. Estere er aromatiske forbindelser, der tilfører whiskyen komplekse og frugtige noter, som bidrager til dens dybde og karakter. Desuden hjælper kobber med at reducere aldehyder, som kan have skarpe eller ubehagelige smagsnuancer, til mere behagelige alkoholer gennem katalytiske processer.
 
Interaktionen mellem kobber og fede syrer er endnu en vigtig kemisk proces. Fede syrer kan give whiskyen en uønsket olieagtig eller sæbeagtig smag og mundfølelse. Kobber binder sig til disse syrer og forhindrer dem i at overføres til destillatet. Dette resulterer i en whisky med en mere harmonisk tekstur og en mere behagelig sensorisk oplevelse.
 
Kobberets evne til at deltage i redoxreaktioner spiller også en rolle i udviklingen af whiskyens smag. Ved at katalysere oxidation eller reduktion af visse forbindelser kan kobber påvirke dannelsen af ønskede aromastoffer. For eksempel kan kobber fremme oxidation af visse alkoholer til aldehyder og ketoner, der bidrager med noter af karamel, vanilje og nødder. Samtidig kan kobber reducere reaktiviteten af forbindelser, der ellers ville udvikle bitterhed eller andre uønskede smagsnuancer, ved at ændre deres kemiske struktur og gøre dem mere stabile. 
 
Vi håber, at denne indsigt i kobberets kemiske indflydelse på vores whisky har givet dig en dybere forståelse for vores håndværk. Hvis du har lyst til at smage resultatet af disse omhyggelige processer, kan du besøge vores webshop og opdage vores udvalg af lækker whisky og rom.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ingen produkter i kurven.