Alderskontrol

VELKOMMEN

Du skal være fyldt 18 år for at købe alkohol hos Ærø Whisky

Venligst bekræft du er fyldt 18 år?

Ærø Whisky

Tid, Træ & Whisky

⎯⎯  Et passioneret destilleri  ⎯⎯

Tid, Træ og Whisky

Åbningstider:
Efteråret har nu officielt meldt sin ankomst, og hos Ærø Whisky betyder det nye åbningstider. Fra 1. september til 30. september holder vi åbent fra mandag til lørdag kl. 10-16, hvor vi står klar til at byde jer velkommen og dele vores passion for whisky. Fra 1. oktober til 31. marts tager vi imod jer efter aftale.
 
Tøndernes påvirkning af smagen:
Et af de mest fascinerende elementer ved whiskyproduktion, som ofte vækker stor interesse hos vores besøgende, er tøndernes afgørende rolle i whiskyens udvikling.

For at skabe en whisky af høj kvalitet kræves naturligvis gode råvarer, men det er ikke kun i destillationen, at magien sker. En dygtig masterdestiller kan fremhæve bestemte smagsnoter og sortere andre fra under destilleringen, men smagen af råsprit, også kaldet new make, er en helt anden oplevelse end den modne whisky. Råspritten er intens og frisk, og først når den begynder at lagre på træfade, udvikler den de komplekse og afrundede smagsnuancer, vi forbinder med færdig whisky.

Når vores new make hældes på tønder, starter en spændende transformation, hvor flere komplekse processer finder sted.

Ekstraktion er den første af disse. Her fungerer alkoholen som opløsningsmiddel, der trækker kemiske forbindelser ud af træet. For eksempel nedbrydes ligniner til vanillin, der tilfører whiskyen den karakteristiske vaniljesmag. Hemicellulose omdannes til simple sukkerarter, som giver whiskyen sødme og fylde, mens tanniner tilfører kompleksitet og astringens.

Oxidation spiller også en vigtig rolle. Ilt trænger langsomt ind gennem tøndernes porer fra omgivelserne og reagerer med alkoholen, hvilket danner nye aromatiske forbindelser. Dette frembringer frugtige og blomsteragtige aromaer, som udvikler whiskyen over tid.

Esterificeringen, hvor alkoholer reagerer med syrer fra træet, danner estere, som tilføjer frugtige aromaer. Et eksempel herpå er ethylhexanoat, som kan bidrage med friske æblenoter og tilføje en sprød frugtaroma til whiskyen.

Fordampningen, også kendt som englenes andel (angels’ share), hvor små mængder vand og alkohol langsomt forsvinder gennem tøndernes træ, bidrager til at koncentrere whiskyen og give den dybde.
 
Lagringens længde og de temperaturudsving, tønderne udsættes for, har stor indflydelse på den endelige whisky. I varme perioder udvider træet sig, hvilket trækker whiskyen dybere ind i tøndens porer, mens kulden får træet til at trække sig sammen og presse whiskyen tilbage ud, nu beriget med træets smagsgivende forbindelser. Det er denne gentagne cyklus, der gennem årene giver whiskyen sin dybde og kompleksitet.

Endelig spiller tøndernes trætype en betydelig rolle i whiskyens udvikling. Amerikansk eg, som typisk bruges til bourbonfade, tilfører rige vaniljenoter og et strejf af kokos, mens europæisk eg, ofte brugt til sherryfade, bidrager med flere tanniner og krydret karakter. Vores eget Local Oak, som stammer fra Ærø, tilfører whiskyen en unik smagsprofil, der afspejler vores lokale terroir.

På vores hjemmeside kan du dykke ned i de unikke smagsprofiler, som vores forskellige aftapninger byder på. Her finder du også vores Local Oak Whisky, der indfanger essensen af Ærøs terroir, samt muligheden for at bestille direkte fra vores webshop og opleve den særlige smag af Ærø Whisky hjemme hos dig selv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ingen produkter i kurven.